Zvyšuje inzulín glukoneogenézu?

Obsah:

Zvyšuje inzulín glukoneogenézu?
Zvyšuje inzulín glukoneogenézu?
Anonim

Inzulín priamo riadi glukoneogenézu pôsobením na pečeň, ale tiež nepriamo ovplyvňuje glukoneogenézu pôsobením na iné tkanivá. Priamy účinok inzulínu bol preukázaný u psov nalačno, kde portálny plazmatický inzulín potláčal produkciu glukózy v pečeni.

Potláča inzulín glukoneogenézu?

Inzulín môže tiež stimulovať syntézu glykogénu, inhibovať rozklad glykogénu a potláčať glukoneogenézu (7–11).

Zvyšuje inzulín glykogenolýzu?

Nedostatok inzulínu vedie k zvýšeniu glykogenolýzy a tým k zvýšeniu pečeňových glykolytických medziproduktov, vrátane F2, 6P2, čo vedie k zvýšenej glykolýze a produkcii laktátu v pečeni, ako aj k inhibícii glukoneogénneho toku do G6P (7, 8).

Zvyšuje vysoká hladina inzulínu glukoneogenézu?

Ďalej inzulín inhibuje sekréciu glukagónu, známeho aktivátora glukoneogenézy (5), čím má nepriamy inhibičný účinok na proces v pečeni. Okrem toho inzulín inhibuje lipolýzu (6), ktorá znižuje hladiny cirkulujúceho glycerolu a neesterifikovaných voľných mastných kyselín (NEFA).

Čo stimuluje glukoneogenézu?

Glukoneogenézu stimulujú diabetogénne hormóny (glukagón, rastový hormón, epinefrín a kortizol). Glukoneogénne substráty zahŕňajú glycerol, laktát, propionát a určité aminokyseliny. … Z aminokyselíntransportovaný do pečene zo svalov počas cvičenia a hladovania, prevláda Ala.

Odporúča: