Prečo sa mení tvar mesiaca?

Obsah:

Prečo sa mení tvar mesiaca?
Prečo sa mení tvar mesiaca?
Anonim

Fáza mesiaca závisí od jeho polohy vzhľadom na Slnko a Zem. Fázy sa menia ako sa Mesiac otáča okolo Zeme, zo Zeme sú viditeľné rôzne časti mesačného povrchu osvetleného slnkom. Z pohľadu Zeme sa teda vzhľad Mesiaca mení z noci na noc.

Prečo Mesiac mení svoj tvar?

Keď Mesiac obieha okolo našej planéty, jeho premenlivá poloha znamená, že Slnko osvetľuje rôzne oblasti, čím vzniká ilúzia, že Mesiac v priebehu času mení tvar. … Je to preto, že sa otočí raz okolo svojej osi presne za rovnaký čas, ktorý potrebuje na obežnú dráhu Zeme – 27 dní a sedem hodín.

Mení sa skutočne tvar Mesiaca?

Hoci sa zdá, že Mesiac sa počas lunárneho mesiaca mení, je vždy ten istý tvar. Čo sa mení, je to, koľko z Mesiaca vidíme zo Zeme v dôsledku svetla a tieňa.

Ako sa nazýva, keď Mesiac mení tvar?

Revolúcia Mesiaca okolo Zeme spôsobuje, že Mesiac na oblohe vyzerá, akoby menil tvar. Spôsobujú to rôzne uhly, z ktorých vidíme svetlú časť povrchu Mesiaca. Tieto sa nazývajú „fázy“Mesiaca.

Akých je 8 fáz mesiaca?

8 fáz mesiaca v poradí je Nový mesiac, Dorastajúci polmesiac, Prvá štvrť, Pribúdajúci kosák, Spln, Ubúdajúci Gibbous, Posledná štvrť a nakoniec Ubúdajúci Polmesiac. Mesiac má fázy ubúda, voskuje a dokoncaniekedy nemôžeme ani vidieť mesiac počas jeho fázy.

Odporúča: