Čo je citrát lyáza?

Obsah:

Čo je citrát lyáza?
Čo je citrát lyáza?
Anonim

ATP citrátsyntáza je enzým, ktorý u zvierat predstavuje dôležitý krok v biosyntéze mastných kyselín. Premenou citrátu na acetyl-CoA enzým spája metabolizmus uhľohydrátov, ktorý poskytuje citrát ako medziprodukt, s biosyntézou mastných kyselín, ktorá spotrebováva acetyl-CoA.

Aká je funkcia citrát lyázy?

Funkcia. ATP citrát lyáza je primárny enzým zodpovedný za syntézu cytosolického acetyl-CoA v mnohých tkanivách. Enzým je tetramér zjavne identických podjednotiek. U zvierat sa produkt, acetyl-CoA, používa v niekoľkých dôležitých biosyntetických dráhach, vrátane lipogenézy a cholesterogenézy.

Aká je úloha citrát lyázy pri syntéze mastných kyselín?

Cytotoxický účinok. ATP citrát lyáza (ACLY) je kľúčový enzým de novo syntézy mastných kyselín zodpovedný za tvorbu cytosolického acetyl-CoA a oxaloacetátu. Zlepšený metabolizmus glukózy a lipidov je jednou z najbežnejších vlastností malígnych buniek.

Akú reakciu citrát lyáza?

ATP citrát lyáza (ACL) katalyzuje ATP-dependentnú biosyntetickú reakciu, ktorá produkuje acetyl-koenzým A a oxaloacetát z citrátu a koenzýmu A (CoA).

Ako sa reguluje citrátlyáza?

Uvádza sa, že aktivita ACLY je regulovaná signálnou dráhou PI3K-Akt cez fosforyláciu (11, 27). Akt tiež upreguluje hladiny ACLY mRNA prostredníctvom aktivácieSREBP-1, transkripčný faktor biosyntézy cholesterolu a mastných kyselín (28, 29).

Odporúča: