Produkujú endotelové bunky cytokíny?

Obsah:

Produkujú endotelové bunky cytokíny?
Produkujú endotelové bunky cytokíny?
Anonim

Dokázalo sa, že endotelové bunky produkujú rôzne cytokíny a chemokíny počas zápalových procesov a môžu byť zdrojom cytokínov a chemokínov v pľúcach počas infekcie vírusom chrípky.

Aké cytokíny uvoľňujú endotelové bunky?

Preukázalo sa, že endotelové bunky exprimujú interleukín-1 (IL-1), IL-5, IL-6, IL-8, IL-11, IL-15, niekoľkofaktory stimulujúce kolónie (CSF), granulocytový CSF (G-CSF), makrofágový CSF (M-CSF) a granulocytovo-makrofágový CSF (GM-CSF) a chemokíny, monocytový chemotaktický proteín-1 (MCP-1), RANTES a súvisiace s rastom …

Čo produkujú endotelové bunky?

Cytokíny a rastové faktory Endotelové bunky produkujú rôzne cytokíny a rastové faktory ako odpoveď na stimuláciu cytokínmi, bakteriálne produkty, hypoxémiu a iné mediátory. 37 Patria sem granulocytový makrofág CSF, granulocytový CSF, makrofágový CSF, faktory kmeňových buniek a IL-1 a IL-6.

Ktoré bunky produkujú ktoré cytokíny?

Cytokíny sú produkované najmä makrofágmi a lymfocytmi, hoci ich môžu produkovať aj polymorfonukleárne leukocyty (PMN), endotelové a epitelové bunky, adipocyty a spojivové tkanivo. Cytokíny sú nevyhnutné pre funkcie makrofágov.

Čo uvoľňujú endotelové bunky?

Endotelové bunky uvoľňujú látky, ktoré kontrolujú vaskulárnu relaxáciu a kontrakciu ako rovnako akoenzýmy, ktoré kontrolujú zrážanie krvi, imunitnú funkciu a priľnavosť krvných doštičiek (bezfarebná látka v krvi).

Odporúča: