Čo je tetravalencia v chémii?

Obsah:

Čo je tetravalencia v chémii?
Čo je tetravalencia v chémii?
Anonim

Uhlík má štvormocnú mocnosť, takže je schopný viazať sa s ďalšími štyrmi atómami uhlíka alebo atómami nejakého iného jednomocného prvku. Toto je známe ako štvormocnosť uhlíka.

Čo je tetravalencia a katenácia?

Katenizácia je samospájacia vlastnosť uhlíka, t.j. atómy uhlíka tvoria väzby s iným atómom uhlíka, zatiaľ čo štvormocnosť je vlastnosť atómu uhlíka spájať sa s iným atómom iného prvku t.j. atómy uhlíka tvoria väzby s atómami iných prvkov.

Čo je tetravalencia v organickej chémii?

Ilustrovaný glosár organickej chémie – tetravalentný. Tetravalent: Atóm so štyrmi kovalentnými väzbami. V tejto molekule sú atóm vodíka a atóm chlóru monovalentný, atóm kyslíka je dvojmocný, atóm dusíka je trojmocný a atóm uhlíka je štvormocný.

Čo sa nazýva tetravalencia uhlíka?

Atóm uhlíka má vo valenčnom obale 4 elektróny. Takže dokončí svoj oktet zdieľaním svojich štyroch valenčných elektrónov s inými atómami. Uhlík vytvára štyri kovalentné väzby zdieľaním valenčných elektrónov. Toto sa nazýva štvormocnosť uhlíka.

Aké sú príklady tetravalencie?

Uhlík často tvorí väzby s vodíkom. Zlúčeniny, ktoré obsahujú iba uhlík a vodík, sa nazývajú uhľovodíky. Metán (CH4), ktorý je modelovaný na obrázku nižšie, je príkladom uhľovodíka. V metáne, ajeden atóm uhlíka tvorí kovalentné väzby so štyrmi atómami vodíka.

Odporúča: