Ktorá z nasledujúcich je heteroaromatická zlúčenina?

Obsah:

Ktorá z nasledujúcich je heteroaromatická zlúčenina?
Ktorá z nasledujúcich je heteroaromatická zlúčenina?
Anonim

Typické heteroatómy zahŕňajú dusík, kyslík a síru. Pyridín (C 5H 5N), pyrol (C 4H5N), furán (C 4H 4O) a tiofén (C 4H 4S) sú príklady heteroaromatických zlúčenín. Pretože tieto zlúčeniny sú monocyklické aromatické zlúčeniny, musia dodržiavať Hückelovo pravidlo.

Čo je to heteroaromatická zlúčenina?

Heteroaromatická zlúčenina je zlúčenina, ktorej molekula obsahuje jeden alebo viac heterocyklov, ktoré sú aromatické.

Ktorá z nasledujúcich zlúčenín je heterocyklická zlúčenina?

Najbežnejšie heterocykly sú tie, ktoré majú päť- alebo šesťčlenné kruhy a obsahujú heteroatómy dusíka (N), kyslíka (O) alebo síry (S). Najznámejšie z jednoduchých heterocyklických zlúčenín sú pyridín, pyrol, furán a tiofén.

Čo je aromatická zlúčenina s príkladmi?

Aromatické zlúčeniny sú chemické zlúčeniny, ktoré pozostávajú z konjugovaných planárnych kruhových systémov sprevádzaných delokalizovanými pí-elektrónovými oblakmi namiesto jednotlivých striedajúcich sa dvojitých a jednoduchých väzieb. Nazývajú sa aj aromáty alebo arény. Najlepšími príkladmi sú toluén a benzén.

Ktorá zlúčenina nie je heteroaromatická?

elektróny. Tetrahydrofurán je heterocyklická zlúčenina. Nejde však o aromatickú zlúčeninu. Hoci obsahuje osamelý pár elektrónov, tietoelektróny nie sú delokalizované, pretože neexistuje konjugovaný systém.

Odporúča:

Zaujímavé články
Kto je mariann z Brooklynu?
Čítaj viac

Kto je mariann z Brooklynu?

Je to „Mariann z Brooklynu.“Je kráľovnou AGT. Je „matkou Wack Packers.“Ona je podľa vlastných slov – čo by len málokto spochybňoval – najväčšou fanúšičkou Howarda Sterna. Všetko sa to začalo takmer pred 22 rokmi. Počúvala Sternovu reláciu Channel 9, keď bol hosťom zápasník „Stone Cold“Steve Austin.

Aký je najlepší liek na upchatý nos?
Čítaj viac

Aký je najlepší liek na upchatý nos?

Dekongestanty. Tieto lieky pomáhajú znižovať opuch nosových priechodov a zmierňujú upchatie a sínusový tlak. Prichádzajú ako nosové spreje, ako je nafazolín (Privine), oxymetazolín (Afrin, Dristan, Nostrilla, Vicks Sinus nosový sprej) alebo fenylefrín (Neo-Synephrine, Sinex, Rhinall).

Aký je rozdiel medzi pyroxénom a pyroxenoidom?
Čítaj viac

Aký je rozdiel medzi pyroxénom a pyroxenoidom?

V kontexte|mineralógie|lang=sk je rozdiel medzi pyroxénom a pyroxenoidom. je, že pyroxén je (mineralógia) ktorýkoľvek zo skupiny kryštalických minerálov obsahujúcich kremičitany železa, horčíka a vápnika, zatiaľ čo pyroxenoid je (mineralógia) ktorýkoľvek z veľkej skupiny minerálov fyzicky pripomínajúcich pyroxén.