Je lipoproteín s vysokou hustotou dobrý?

Obsah:

Je lipoproteín s vysokou hustotou dobrý?
Je lipoproteín s vysokou hustotou dobrý?
Anonim

HDL (lipoproteín s vysokou hustotou) alebo “dobrý“cholesterol absorbuje cholesterol a prenáša ho späť do pečene. Pečeň ho potom vyplaví z tela. Vysoké hladiny HDL cholesterolu môžu znížiť riziko srdcových chorôb a mŕtvice.

Je lepšie mať vysoký HDL alebo nízky LDL?

Ak sú vaše triglyceridy vysoké a váš LDL je tiež vysoký alebo váš HDL je nízky, hrozí vám rozvoj aterosklerózy. HDL: Čím vyššie je toto číslo, tým lepšie. Mala by byť aspoň vyššia ako 55 mg/dl pre ženy a 45 mg/dl pre mužov. LDL: Čím nižšie je toto číslo, tým lepšie.

Aká je dobrá hladina lipoproteínov s vysokou hustotou?

hladiny HDL cholesterolu vyššie ako 60 miligramov na deciliter (mg/dl) sú vysoké. To je dobré. Hladiny HDL cholesterolu nižšie ako 40 mg/dl sú nízke. To nie je také dobré.

Čo je dobrý a zlý cholesterol?

Existujú dva typy: lipoproteín s vysokou hustotou (HDL) a lipoproteín s nízkou hustotou (LDL). Vo všeobecnosti platí, že HDL sa považuje za „dobrý“cholesterol, zatiaľ čo LDL sa považuje za „zlý“. Je to preto, že HDL prenáša cholesterol do pečene, kde ho možno odstrániť z krvného obehu skôr, ako sa nahromadí vo vašich tepnách.

Prečo sú lipoproteíny s nízkou hustotou zlé?

LDL sa považuje za za „zlý“cholesterol. Prenáša cholesterol do vašich tepien, kde sa môže zhromažďovať v cievnych stenách a prispievať k tvorbe plakov, tzv.ateroskleróza.

Odporúča: